Fem goda råd för dig som sitter mycket framför datorn, framtagna av vår fysioterapeut!

 

1. Sitt med en bra hållning!

En bra hållning i sittande utgår ifrån svanken/ländryggens position. Flytta in så långt som möjligt och använd dig av stolens svankstöd eller eventuellt ett ytterligare stöd. På detta sätt hamnar även axlar och nacke i en neutral och skön position när du ska sitta vid datorn under en längre tid.

2. Variera din arbetsställning

Variera din arbetsställning. Vi är inte gjorda för att varken sitta eller stå i samma position under flera timmar, det gäller även när du ska sitta vid datorn länge! Variera gärna varje timme eller oftare. Din nästa arbetsställning är din bästa arbetsställning!

3. Använd motrörelser

Har du suttit som en säck – upp och sträck. Har du suttit eller stått med mycket svank – krumma eller runda ryggen i sittande eller ligg ner och dra knän mot magen. Har du suttit vid datorn och jobbat med ”framskjuten haka” – jobba in i ”dubbelhaka tio gånger när du står upp eller sitter rak i ryggen.

4. Vila armarna när du sitter vid datorn!

Se till att armarna vilar på skrivbordet när du skriver på datorn eller arbetar med musen. Nästan hela underarmarna ska gärna ligga an mot bordet.

5. Träna – även små mängder har fantastisk effekt!

Är du tränad för det du tänker göra åtta timmar per dag? Om inte så finns en fantastisk potential att sätta igång att träna styrka och uthållighet i ryggen och axlarnas muskulatur. Så lite som 15 minuter tre gånger i veckan kan ha fantastisk effekt. Och du – glöm inte bort att lägga in lite övningar lite då och då under dagen!

Lycka till!