Alpin Träningslära

Hälbesvär hos barn och ungdomar är ofta en skada orsakad av kompressionsbelastning

Det är inte helt ovanligt att barn och ungdomar som tillbringar mycket tid i parken eller hoppar i puckelpisten får ont i hälarna. Ibland så pass ont att det inte går att fortsätta att hoppa och att det tar lång tid innan känsligheten för kompressionsbelastning försvinner.

Den vanligaste orsaken till ont i hälarna för barn och ungdomar i åldern 8-15 år är Severs skada.

I hälbenets bakre del finns en tillväxtzon som är känslig för belastning. Vid hårda landningar belastas hälen hårt vilket kan utveckla ett ganska så långvarigt hälbesvär som går under namnet Severs skada. Symptomen är smärta under bakre delen av hälen vid belastning samt ömhet utmed sidorna av hälen. Ibland gör det även ont att hoppa och landa på framfoten vilket ger ett drag i hälbenet via vadmusklerna. Diagnosen är lätt att ställa för idrottsmedicinskt utbildad naprapat, kiropraktor, fysioterapeut eller läkare.

För att förebygga besvären är det viktigt att landa i landningen och inte hoppa för kort eller för långt. Också viktigt att hoppet är bra byggt och dimensionerat samt att åkaren väljer hopp efter färdighetsnivå. I puckel är det viktigt att hacka landningarna.

Det är också bra att ha pjäxor med någon form av dämpning och det har visat sig mycket effektivt med en sula som är lite ”skålad” för hälen. Det finns att köpa färdiga standardsulor alternativt kan de formgjuts för att passa åkarens individuella anatomi.

Prognosen är god. Vid ovan avlastande åtgärder brukar skadan läka ut inom några veckor eller månader. Dock kan känsligheten för hårda landningar vara kvar tills tillväxtzonen sluter sig efter tillväxtspurten.

Stort ansvar vilar på ledare och tränare att se till att hoppningen bedrivs utan onödiga plattlandningar samt att åkarna har dämpning i pjäxorna. Viktigt är också att anläggningarna sköter om hopp och landningar regelbundet. Gäller även landningarna efter boxar och rails.

Inför ditt besök

Information bra att veta inför ditt besök på vår klinik.

Om oss

Låt oss presentera Stockholms RehabKlinik CITY!

Företagskund

Investera i god rygghälsa för produktiv och välmående personal.